Stiže mazut iz rezervi

Bez autora
Nov 10 2011

Udruženje toplana konačno se dogovorilo sa Direkcijom robnih rezervi o dodatnim količinama mazuta. Očekuje se da će tu odluku već na današnjoj sednici potvrdi i Vlada kako bi toplane što pre preuzele mazut. U desetak daljinskih sistema već je kritično, jer su zalihe potrošene.Najteže je toplanama koje nemaju mogućnost rada i na gas. Tako je u osam gradova i u većini, kažu, greju zahvaljujući cisternama koje dobijaju od drugih toplana, dan za dan.

Stiže mazut iz rezerviDodatne količine mazuta stižu toplanama iz Robnih rezervi. Vlada bi danas trebalo da potvrdi odluku. Desetak toplana bez zaliha.

Udruženje toplana konačno se dogovorilo sa Direkcijom robnih rezervi o dodatnim količinama mazuta. Očekuje se da će tu odluku već na današnjoj sednici potvrdi i Vlada kako bi toplane što pre preuzele mazut. U desetak daljinskih sistema već je kritično, jer su zalihe potrošene.

Najteže je toplanama koje nemaju mogućnost rada i na gas. Tako je u osam gradova i u većini, kažu, greju zahvaljujući cisternama koje dobijaju od drugih toplana, dan za dan.

"Mi smo u prošloj nedelji potrošili sve zalihe koje smo imali iz prošle grejne sezone, krajem prošle nedelje stigla je jedna cisterna i danas druga. To je alternativno rešenje sa ciljem da ispoštujemo naše redovne platiše da ne bi ostali bez grejanja", kaže Bojan Biočanin, direktor Toplane "Novi Pazar".

Direktor Toplane "Trstenik" Boris Bukmirović kaže da mogućnosti plaćanja korisnika usluga grejanja i prilivi novca ne mogu da prate potrošnju mazuta tokom grejne sezone.

"Slobodno možemo reći da 'vozimo na žiletu' što se tiče snabdevenosti energetima i izvršavanja osnovne funkcije", kaže Bukmirović.

Iako toplane nisu vratile mazut pozajmljen prošle zime, dobiće nove količine, ali uz uslov da dug plaćaju po utvrđenoj dinamici.

"Usudio bih se da kažem da je problem rešen. Udruženje toplana preuzelo je obavezu da vrati preostalih 12.000 tona mazuta u pet rata od 1. decembra ove do 1. aprila sledeće godine", kaže Miloš Banjac, šef Radne grupe Vlade Srbije za sigurno snabdevanje energetima.

Nove količine će se vraćati tokom leta. U Vladi veruju da će odobrene isporuke biti dovoljne za grejnu sezonu.

Mazut iz Robnih rezervi izvukao je i prošlogodišnju grejnu zezonu. I te količine su ograničene.

Toplane bi morale sa svojim osnivačima, gradskim i opštinskim vlastima, na vreme da obezbede energente, kako bi nesmetano grejale građane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik